· 

Wat lekker is, hoeft niet van ver te komen

De oorsprong van voorsprong

Het is woensdagmiddag 31 mei, een warme zomerse dag, wanneer we een afspraak hebben met Frank van Eerd bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Op de markt wordt het podium opgebouwd waar 's avonds Tom Dumoulin gehuldigd gaat worden na zijn overwinning bij de Giro D'Italia. 

's Middags is Frank van Eerd aan het werk in de Bisschopsmolen en praat hij met ons over de Bisschopsmolen, haver(mout), regionale samenwerkingen en sportvoeding. 's Avonds is hij achter de schermen aanwezig bij de huldiging. Een afwisselende dag!

Tom Dumoulin Frank van Eerd Maastricht havermout hihahavermout bisschopsmolen haver gezond voedzaam receptmueslireep Bisschopsmolen sportvoeding hihahavermout havermout gezond recept Maastricht Sittard
Tom Dumoulin wordt gehuldigd in Maastricht, maar wij hebben een afspraak met Frank van Eerd

De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen ligt midden in Maastricht, vlak bij het Onze Lieve Vrouwen plein. Het is de eerste 100 % speltbakkerij van Nederland. Door eenvoud en terug te gaan naar de essentie van eten laten ze zien dat je heerlijke broden en vlaaien kunt bakken. Hier nemen ze de tijd voor, gebruiken alleen natuurlijke producten en respecteren hun grondstoffen. 

Frank opende in februari 2005 na een restauratie zijn eigen zaak, de Bisschopsmolen dus.
'Een plek waar ik anderen kan inspireren met producten die ik ambachtelijk maak. Geen haastwerk, maar productkennis en daardoor overheerlijk brood maken.'

 

Geïnspireerd zijn we zeker na ons bezoek aan de Bisschopsmolen! Frank neemt echt de tijd voor ons en geeft antwoord op al onze vragen over haver(mout) en regionale samenwerkingen.

 

'Haver is van nature glutenvrij, waardoor het zeer geschikt is voor mensen met een glutenallergie (coeliakie).

Tegenwoordig zijn er zo veel gezondheidshypes. Ik kom wel eens mensen tegen die geen gluten of koolhydraten meer eten. Maar slechts 2% van de bevolking heeft daadwerkelijk een glutenallergie, in die mate dat ze ook speciale tandpasta moeten gebruiken op advies van hun specialist. 
Zo ook met E-nummers. Bepaalde E-nummers zijn helemaal niet slecht voor ons, maar hebben we juist heel hard nodig! Wist je dat zuurstof ook een E-nummer is? Namelijk E948! Dus zonder E-nummers zouden we hier niet eens zitten!' 

Bisschopsmolen sportvoeding hihahavermout havermout gezond recept Maastricht Sittard
De Bisschopsmolen in Maastricht, waar je een kijkje bij de molen kunt nemen, maar ook kunt ontbijten, lunchen en koffie drinken.

Frank is opgegroeid in Brabant en het bakkersvak is hem met de paplepel ingegoten, hij komt uit een familie van bakkers en molenaars. Het meeste leerde hij van zijn opa, maar het bakkersvak leerde hij op de LTS in Veghel. 


Eind jaren '90 kwam Frank in aanraking met spelt, op de Kollenberg in Sittard, dat is het startpunt van de Spelt.

'Samen met telers en een molenaar heb ik het succesvolle project Kollenberger Spelt opgezet. Het doel was om de vergeten graansoort spelt te herintroduceren op de markt.

Voor mij was dat de aanleiding om te gaan werken aan een 100% spelt brood. Het voordeel van zo'n brood, in tegenstelling tot tarwe, is dat dit brood veel zwaarder is en een vastere structuur heeft. Hierdoor blijf je langer verzadigd en doordat het brood een rustigere weg aflegt in het lichaam brengt dit gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een gelijkmatigere afgifte van voedingsstoffen.' 

 

De Bisschopsmolen werkt veelal samen met duurzame partners uit de regio.

'Zo hebben we vele regionale samenwerkingen, met onder andere BEEing Pure, die ons honing leveren. En we werken met 100% puur appelsap, zonder toevoegingen, van de Bemelerhof. De biologische quinoa die we gebruiken wordt duurzaam geteeld door de Poshoof in Maastricht en de gangbare quinoa in Horst aan de Maas.

 

Vaak wordt gedacht dat 'biologische' producten beter zijn. Maar hoe duurzaam is het als de quinoa uit Peru moet komen? Daarom werken liever wij liever met producten die uit de regio, waarbij ik weet waar de producten vandaan komen en waarvoor ik een eerlijke prijs betaal.' 

mueslireep Bisschopsmolen sportvoeding hihahavermout havermout gezond recept Maastricht Sittard
Frank laat ons verschillende soorten granen zien, op de achtergrond zie je de bakkerij

Sportvoeding op basis van regionaal geteelde producten

'In het ontwikkelen van voeding voor de sportbranche werken wij nauw samen met voedingsadviseurs, topsporters en voedingslaboratorium Grainlabs. 

Uit nieuwsgierigheid zijn we, naast spelt, ook aan de slag gegaan met vergeten granen zoals teff, boekweit, haver en quinoa. Tarwe laten we links liggen, omdat we inmiddels weten dat het niet verzadigd en te weinig voedingsstoffen afgeeft. Daarnaast wordt tarwe niet helemaal opgenomen in de darmen, wat voor problemen kan zorgen.' 

 

De hoge eisen die topsporters stellen aan hun voeding zorgen ervoor dat wij nog meer streven naar perfecte recepturen. Het ideale tussendoortje bij duursport, zoals wielrennen, bestaat uit een goede combinatie van een lekkere, neutrale smaak en een hoog koolhydraatgehalte. 

'Zo hebben we een heerlijke energieke mueslireep ontwikkeld in samenwerking met de voedingsadviseurs van Team LottoNL-Jumbo. Deze reep is ook heel lekker als je niet sport! Een vezelrijke reep met noten, cranberry's, abrikozenstukjes, pure chocolade en een mix van oergranen waaronder teff, quinoa, haver, kamut, gierst en gerst. 

Ook zijn we samen met Tom Dumoulin bezig met het ontwikkelen van een speciaal koekje, die je met een speciale mix thuis zelf kunt bakken.'

mueslireep Bisschopsmolen sportvoeding hihahavermout havermout gezond recept Maastricht Sittard
Energieke mueslirepen: Natuurlijke, voedzame sportvoeding

Reactie schrijven

Commentaren: 0

HiHaHavermout - Sittard
HiHahavermout telefoon: 06-51655948

KvK: 68855702
BTW: NL201924043B01
Bank: NL23INGB0007747966