· 

Recept bierbrood

bierbrood brood bakken zelf maken homemade heelhollandbakt Sittard hihahavermout havermout gezond borrel
Bierbrood!

Zelf brood bakken

Vandaag is "brood" het thema bij 'Heel Holland Bakt'! En wat is er dan leuker om ons recept van een bierbrood te delen? 

 

De basis van brood is heel simpel: meel, water, zout en gist. Bij 'onze producten' vind je voedingswaarden van ons 'gewone' Haver-Speltbrood. 

 

Zuurdesembrood bevat nog minder ingrediënten, eigenlijk alleen meel en water. Door een papje van meel en water op kamertemperatuur te laten staan, ontstaan er bacteriën die zorgen dat er op een natuurlijke manier gist ontstaat. Klinkt misschien niet zo lekker, maar het is wel heel gezond voor je lichaam en dan met name je darmen! Wil je meer weten over zuurdesembrood? Lees dan het artikel op Gezondheidsnet, 'Gistbrood of zuurdesembrood, wat is beter?' 

De basis voor ons bierbrood is simpel, want in plaats van water voeg je bier toe. Je kunt zelf variëren met de kruiden en toppings van het brood. Wij hebben uienpoeder en knoflookpoeder gebruikt en geraspte kaas voor de bovenkant van het brood.
Maar je kunt ook een gesneden uit aan het deeg toevoegen, of je brood voor het bakken ermee versieren.

Recept bierbrood

Wat heb je nodig?
450 gram HaverSpeltmeel

400 ml bier naar keuze
1 zakje gedroogde gist of 20 gram verse gist
Een scheutje lauwwarm water
8 gram (natriumarm) zout

1 eetlepel uipoeder en een halve lepel knoflookpoeder
Optioneel: Geraspte kaas om te garneren

Hoe maak je het brood?
Doe het meel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar de (verse) gist in met het lauwwarme water, zodat het een papje wordt. Strooi het zout langs de rand van de kom, zodat het niet direct in aanraking komt met het zout. 

Meng met je hand de gist vanuit het midden door het meel en voeg langzaam het bier, bipoeder en knoflookpoeder toe en kneed tot een stevig brooddeeg. Hoe langer je kneed, hoe luchtiger het brood zal worden!

Dek de kom daarna af met een vochtige theedoek en laat het brooddeeg daarna 30 minuten op een warme plek rijzen. Dan kan op de verwarming zijn of boven een pan met heet water.

 

Kneed het deeg na een half uur nog een keer goed door en vorm een rond of ovaal brood. Je kunt er ook kleine broodjes van vormen! Laat het brood daarna op een bakplaat met bakpapier en wederom de natte theedoek eroverheen rijzen in 45 minuten. Maak je kleine broodjes? Laat deze dan 30 minuten rijzen.
Verwarm tijdens het rijzen de heteluchtoven voor op 175 graden.

Na het rijzen kun je het brood bestrooien met geraspte kaas en in 35 minuten goudbruin bakken in de oven. Kleine broodjes oef je minder lang te bakken, kijk na 20 minuten hoe ver ze zijn. 

Voedzaam en lekker!

Het voordeel van dit brood is dat het erg voedzaam is, zeker als je het vergelijkt met wit stokbrood. Witbrood bevat in verhouding weinig voedingsstoffen waar je lichaam iets mee kan, het is vooral vulling. De vezels in volkorenmeel zorgen voor een verzadigd gevoel. In ons blog 'Havermout, de basis' lees je de gezondheidsvoordelen van havermout. 

 

In onze webwinkel vind je het HaverSpeltmeel waarmee je zelf makkelijk dit bierbrood of een 'gewoon' Haver-Speltbrood kunt maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

HiHaHavermout - Sittard
HiHahavermout telefoon: 06-51655948

KvK: 68855702
BTW: NL201924043B01
Bank: NL23INGB0007747966