· 

Review Haverkorn brood van SOMA

Afgelopen weekend, tijdens ons Brunch Event bij The Broth Bar in Maastricht werden we getipt door Kelly. Ze vertelde dat Brood van SOMA een nieuw meergranenbrood uit heeft gebracht, het 'Haverkorn'. Reden om het brood te kopen en te reviewen.
We hebben het brood vergeleken met ons Haver Spelt brood en daarbij gekeken naar de ingrediënten en voedingswaarden. Maar ook de prijs-kwaliteit verhouding en natuurlijk de smaak.

In dit artikel lees je onze resultaten.

Ingrediënten en voedingswaarden

Op de website van Brood van Soma lezen we dat het brood eigenlijk op elk moment van de dag genuttigd kan worden.

 

Het is een vrij stevig brood, dat in verschillende supermarkten bij het roggebrood te vinden is. Eigenlijk is het ook een roggebrood, maar dan met havervlokken als basis.

 

Er is geen gist of E-nummers aan het brood toegevoegd. Ook is het brood geschikt voor veganisten (maar volgens mij worden in meeste broden geen dierlijke ingrediënten aan toegevoegd). 

Ook vinden we op de website een lijstje met de ingrediënten en de voedingswaarden van het brood. Wat ons opvalt is dat het eerste ingrediënt water is en er 30% havervlokken in zitten. Fijn, als het brood 'Haverkorn' heet en er ook 1/3 haver inzit!

Verder zitten er veel zaden en pitten in (lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten). Dat maakt het een erg voedzaam brood.

Dat zie je ook terug aan de voedingswaarden, het brood zit iets hoger in (onverzadigd) vet dan 'normaal' brood (2,6 gram per 100 gram bij volkorenbrood). Maar door de haver, zaden en pitten bevat het brood minder koolhydraten en veel vezels. Dat is dan weer een pluspunt! Het hoge gehalte in vezels komt ook door psyllium, deze vezels vinden vooral je darmen erg fijn.

brood, roggebrood, haver havermout, gezond, brood van Soma, review
Ingredienten en voedingswaarden Haverkorn (Brood van SOMA)

Laten we bovenstaande ingrediënten en voedingswaarden een vergelijken met het Haver Speltbrood.

Als we kijken naar ons Haver Speltbrood gebruiken we meel, water, gist en zout. Dit brood bevat minder ingrediënten dan het 'Haverkorn'. 

Qua voedingswaarden komt het Haver Speltbrood hoger uit, omdat het bijna 2x zo veel koolhydraten bevat. Het Haverkorn brood bevat dus minder koolhydraten, meer vezels en meer eiwitten. Qua vet zit het Haver Speltbrood dan weer iets hoger. 

haver, havermout, spelt, brood, kollenbergerspelt, volkoren, gezond, review limburg
Ingrediënten en voedingswaarden Haver Speltbrood (HiHaHavermout)

Prijs-kwaliteit verhouding

Bij de vergelijking van de prijs-kwaliteit verhouding kijken we niet naar de kosten van het water en de elektriciteit voor de bereiding, maar puur naar de prijs van de ingrediënten.

Als je zelf ons Haver Speltbrood wil bakken vind je de mix, met het recept en een zakje gist voor €2,49 in onze webshop. Ben je niet zo'n thuisbakker? Dan bakken wij het brood graag voor jou, dan is een heel brood €2,99. 

Een pakje 'Haverkorn' kost in de supermarkt €1,69 en is daarmee qua prijs lager dan het brood dat wij bakken. 
Kun je dit vergelijken? Ja, want dat doe ik immers hierboven. Maar de bakkers van SOMA produceren het brood in enorme grote hoeveelheden en wij bakken het brood thuis op ambachtelijke manier. Dus wat kies jij?

Smaak en structuur

Het Haverkorn brood is te vinden bij het roggebrood en net als andere soorten zitten er grove stukjes in het brood. Al eerder zagen we dat het een goed gevuld brood is en dat proef je ook. De haver is niet te overheersend, ideaal als je niet zo'n fan van haver bent.

Persoonlijk vind ik het erg lekker om een snee 'gewoon' brood en Haverkorn te combineren, met pindakaas als beleg. Dan ben je ook meteen goed verzadigd!

Houd je niet van roggebrood, maar wel van een stevig brood? Dan kun je ons Haver Speltbrood eens proberen. 

Conclusie

                  Haverkorn Brood van SOMA              Haver Speltbrood
Smaak:                     *                                                    *                             Beide erg lekker!
Structuur:                 *                                                     *                             Houd je meer van roggebrood of 'gewoon' brood bereid met gist?

Prijs-kwaliteit:           *                                                     *                             Haverkorn is goedkoper

Voedingswaarden:    *                                                                                   Haverkorn komt op alle vlakken beter uit de bus
Ingrediënten:                                                                  *                             Haver Speltbrood heeft minder en puurdere ingrediënten

Kijkend naar het bovenstaande schema en na het schrijven van dit artikel zijn we tot de conclusie gekomen het eigenlijk appels met peren vergelijken is.
Mijn advies luidt dan ook om zo veel mogelijk verschillende soorten brood (en voedingsmiddelen) te kiezen je lekker kunt afwisselen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Roos (maandag, 13 augustus 2018)

  Ik vind het heerlijk brood en voedzaam, doe er geen boter op en soms geen beleg, als ik ff wat moet eten,ik snack zelden en eet geen tussendoortjes ,zoals koekjes en chips.
  Ik vind het heerlijk brood.

 • #2

  Nina (woensdag, 05 september 2018 22:02)

  Het is heerlijk met een plakje biologische kipfilet. Wat ik me nog afvroeg... zitten er gluten in havervlokken?

 • #3

  Milan - HiHaHavermout (donderdag, 06 september 2018 13:56)

  Fijn dat jullie enthousiast zijn Roos en Nina!

  En er zitten van nature geen gluten in haver. Maar om er zeker van te zijn kun je het beste kiezen voor de glutenvrije variant (dat staat op de verpakking).

 • #4

  LIquid (dinsdag, 30 oktober 2018 11:44)

  Ik ben niet echt een fan van de smaak, maar heb ontdekt dat ik het wel heel lekker vind om te roosteren. Daar verdwijnt het 'zurige' bijsmaakje van en de zaden worden lekker krokant.

 • #5

  Milan - HiHaHavermout (dinsdag, 30 oktober 2018 13:26)

  @LIquid Dat is ook een goed idee!

 • #6

  Ilse (vrijdag, 07 december 2018 11:56)

  Vraagje; is dit brood ook glutenvrij?

 • #7

  Milan - HiHaHavermout (zaterdag, 08 december 2018 13:53)

  Hoi Ilse,
  Op de ingrediëntenlijst staat dat het brood van Soma rogge, gerst en tarwe bevat, daar zit van zichzelf wel gluten in.
  Ons Haver Speltbrood bevat ook gluten.

 • #8

  gerrywillems@live.nl (maandag, 10 december 2018 14:57)

  Graag de nieuwsbrief.

HiHaHavermout - Sittard
HiHahavermout telefoon: 06-51655948

KvK: 68855702
BTW: NL201924043B01
Bank: NL23INGB0007747966