· 

Healthy vakantie (met havermout)!

Vorig jaar was de bestemming Portugal, dit jaar gaan we de andere kant op, naar Bulgarije! Hoe zorg je voor een gezonde vakantie in Sunny Beach? De plek die vooral bekend staat om zon, zee, strand en drank. 

Iedere vakantie gaan sowieso mijn hardloopschoenen mee. Want ik vind niets zo fijn om hardlopend de vakantiebestemming te ontdekken. Maar ook fietsen in een andere omgeving vind ik heel fijn en gelukkig kon dat! 

Een pak havermout nemen we niet mee, in ieder ander vakantieland hebben we altijd wel een pak gevonden. 

fietsen Bulgarije huren omgeving verkennen vakantie sportief
Ook fietsend kun je goed de omgeving verkennen!

Sunny Beach

Begin deze zomer verbleven we in de kustplaats Sunny Beach, wat vooral is gericht op de toeristen. En dan met name de toeristen die willen feesten. Sunny Beach ligt in een baai en kent veel hotels, restaurants en kraampjes waar je nep merktassen en kleding kunt kopen. 

In Bulgarije hebben ze een andere munteenheid, de ‘leva’. 1 leva is €0,50, dus je moet alle prijzen eigenlijk door de helft delen om de prijs in euro te weten. 

 

In de tijd dat wij er waren was het seizoen net aan het opstarten. Het werd eigenlijk elke dag drukker, overdag op het strand en ’s avonds op de boulevard. Het strand was erg uitgestrekt, een mooi vlak zandstrand met ligbedjes en parasols die je kunt huren. De zee was bijna alle dagen erg wild, er hing een rode vlag. Het werd dus afgeraden om in de zee te zwemmen, dit was ook niet makkelijk door de woeste golven. 

 

Het hotel en ontbijt

 Het hotel kende verschillende soorten kamers, wij hadden een studio geboekt, met een kitchenette, zodat we zelf konden koken. Voor de prijzen hoefde je niet thuis te koken. We hebben twee keer buiten de deur ontbeten, op de hoek bij het hotel kon je voor 7,98 leva een full Engligh Breakfast bestellen. Dat is omgerekend nog geen €4,-! Maar elke dag een English Breakfast of ’s avonds buiten de deur eten vinden we niet fijn. De porties zijn toch altijd meer, vettiger en ook zouter. 

 

English breakfast Bulgarije sunny beach lekker niet zo gezond
Full English Breakfast in Sunny Beach

Vooral voor het ontbijt is het ideaal om een keukenblokje in je vakantieadres te hebben, want zo hebben we om de dag havermoutpap kunnen maken. Want havermout is ook in bijna elke supermarkt in Sunny Beach te koop. De prijs is ongeveer hetzelfde als een gemiddeld merk in Nederland, ongeveer €1,- (2 leva) per 500 gram. 

Als basis voor havermoutpap heeft plantaardige melk mijn voorkeur, vooral vanwege de smaak. Maar we hebben alleen de varianten van Alpro gevonden en omgerekend betaalde je €3,- voor een pak van 1 liter. Omdat ‘gewone’ melk  een stuk goedkoper was hebben we die gekocht, omdat dit gewoon kan verdragen.

Ieder land heeft zijn eigen specialiteiten en in Bulgarije staan rozen centraal, je ziet veel rozenstruiken langs de weg en je ziet veel verschillende verzorgingsproducten met rozengeur in supermarkten en toeristenwinkeltjes.
Maar ook jam en een speciale rozenhoning met noten erin. Dat laatste hebben wij gebruikt om onze havermoutpap mee te zoeten en te garneren. Erg lekker!

Bij het zwembad van het hotel was iedere dag een badmeester aanwezig. Een Bulgaarse man die ook een aardig woordje Duits en Nederlands kon praten. We raakten met hem aan de praat en de daarop volgende dagen vroeg hij hoe onze vakantie is.

We kwamen erachter dat hij niet zo goed at en op een ochtend zijn we hem een kommetje havermoutpap gaan brengen.

Hardlopen in Sunny Beach

Sunny Beach is dus een stad opgebouwd voor de toeristen. Op 5 kilometer afstand van Sunny Beach ligt Nessebar, een klein schiereilandje dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Mijn eerste training was 'een retourtje Nessebar', het eerste stuk door Sunny Beach en vervolgens een mooie vlakke kade, een heel stuk langs de zee. Vanaf hier zag je de kust van Sunny Beach goed liggen en ook het schiereilandje Nessebar, als doel. 

 

Om de dag ben ik gaan hardlopen, want dan lig ik met een fijner en voldaner gevoel aan het strand. Want de meeste dagen was het lekker zonnig weer en hebben we dus ook aan het strand en bij het zwembad van het hotel gelegen. 

Nessebar Sunny Beach vakantie hardlopen havermout
Nessebar, het schiereiland dicht bij Sunny Beach

Hoe was jouw vakantie?

Houd jij van een sportieve vakantie of doe je het juist lekker rustig aan? En ben je ook al eens in Bulgarije / Sunny Beach geweest?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen! Plaats ze hieronder in een reactie :) 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

HiHaHavermout - Sittard
HiHahavermout telefoon: 06-51655948

KvK: 68855702
BTW: NL201924043B01
Bank: NL23INGB0007747966